vineri, 30 noiembrie 2007

biografie 3se:X



Aparitia trupei 3rei SUD EST a fost semnalul unei explozii de trupe dance. Unele bune altele - mai putin. Adevaratul boom al muzicii dance l-a constituit Festivalul de la Mamaia din 1998. Daca pana atunci mai existau indoieli cu privire la viitorul muzicii dance in Romania, aici stilul a fost consacrat definitiv. Muzica si versurile sunt compuse exclusiv de membrii trupei. La un concert pot umple pana la refuz un stadion. Banii castigati sunt reinvestiti in propriul lor studio de inregistrari.

Cel mai cunoscut nume dintre performerii 3rei SUD EST este Laurentiu Duta. Cariera sa muzicala are la baza studii de specialitate: 3 ani de chitara clasica si 2 ani de pian. A debutat interpretand piese folk, aceasta etapa fiind depasita in 1993 odata cu lansarea piesei "Cifre". Un an mai tarziu apare si primul LP ce ii poarta semnatura: "Realitate". Numele sau a devenit cu adevarat cunoscut publicului in 1993 atunci cand a sustinut un recital la Festivalul de la Mamaia. Tot atunci au aparut pentru prima oara pe scena, sub numele "Original Dance" cei care aveau sa-i devina mai tarziu colegi de trupa: Viorel Sipos si Mihai Budeanu - un duo ce a asigurat partea coregrafica a show-lui.

Despre Viorel si Mihai ar mai fi de mentionat ca s-au lansat in 1992 sub numele de scena "Original Dance", participand la toate concertele sustinute de Laurentiu. Mai tarziu, "Original Dance" avea sa devina "AV37" - o schimbare nu doar de nume ci si una ce reflecta trecerea de la coregrafie la prestatii solistice. La finele anului 1997 Laurentiu Duta trece de la cariera solo la cea colectiva alaturi de Viorel si Mihai. Asa s-a nascut 3rei SUD EST.

In septembrie 1997 cei trei membri ai trupei 3rei SUD EST semneaza un contract de productie. La nici o luna de la semnarea acestuia 3rei SUD EST sparge topurile cu primul lor single - "Ai plecat ". Piesa ramane in topuri si este cantata in toate discotecile din tara timp de un an.

In mai 1998 au lansat primul album, intitulat 3rei Sud Est. Imediat dupa lansare, albumul a inregistrat o cifra de vanzari ce nu mai fusese atinsa pana atunci de nici o alta trupa sau artist din Romania. Albumul s-a vandut in peste 200 000 de copii originale pe caseta audio si 6 000 de copii originale pe CD.

In iunie 1998, "Ai plecat" a intrat din nou in topuri; in RT 100 piesa a ramas chiar timp de 5 saptamani. Aceesi melodie a castigat premiul pentru slagarul anului la Festivalul de la Mamaia. In luna august au lansat un nou single - "Te chem acum".

In iarna anului 1998, 3rei Sud Est a lansat maxi Single-ul "3rei Sud Est Mix". In decembrie 1998, au castigat premiul Ballentine's la sectiunea dance, la premiile Ballentine's organizate de Media Pro. Tot in decembie, In cadrul Galelor Cat Music, trupa este premiata la sectiunea de vanzari, pentru cea mai bine vanduta trupa a anului.

3rei Sud Est a fost prima formatie romaneasca programata pentru un videoclip la Atomic TV. Piesa pentru care s-a creat videoclipul a fost "3rei Sud Est", iar numarul de difuzari de care acesta a beneficiat a fost de 250, numai in primele 2 luni de la lansarea postului.

La sfarsitul lunii mai 1999, Media Services a scos pe piata cel de-al doilea album semnat 3rei Sud Est, intitulat "Visul meu". In numai 2 zile, noul album a fost vandut in 30 000 de exemplare. De pe acest album, a fost extras mai intai single-ul "Tu esti vinovat".

"Mileniul III - 3rei Sud Est" a fost EP-ul lansat in decembrie 1999, realizat integral in studioul Sud Est Production.

In luna iunie 2000 apare Ep-ul "Imi plac ochii tai", care va fi reeditat in luna octombrie alaturi de piesa bonus track "Te astept sa vii". La doar cateva zile de la lansare, melodia "Te astept sa vii" intra in Romanian Top 100, unde, pentru prima data o trupa romaneasaca va fi in competitie cu cele straine, 3rei Sud Est ajungand pe locul I. Aceeasi piesa intra in topul MTV de pe teletext direct pe locul I si ramane acolo timp de cinci saptamani. In acelasi an 3 Sud Est castiga la Festivalul de la Mamaia marele trofeu si premiul pentru cel mai bun grup dance.

In luna octombrie apare pe piata "Cartea si Cd-ul 3 Sud Est" - prima carte de acest gen din Romania. Anul se incheie din nou la inaltime pentru ca Laurentiu, Mihai si Viorel primesc titulatura de "Regii Muzicii Dance".

Anul 2001 s-a aratat cel putin la fel de plin si de glorios pentru cei trei baieti.

In cadrul Premiilor Industriei Muzicale Romanesti sunt desemnati cel mai bun grup al anului. Sunt prima trupa romaneasca care apar in Billboard-ul european.

Un adevarat succes al baietilor de la 3rei Sud Est il constituie si piesa "Te voi pierde" care a fost lansata la sfarsitul lunii aprilie a acestui an alaturi de maxi-single-ul cu acelasi nume. Impactul pe care acesta il are este subliniat atat prin faptul ca single-ul a ajuns pe locul 1 in Top 100 cat si prin vanzarile masive de CD-uri si MC-uri. Numai in primele doua zile "Te voi pierde" s-a vandut in 12.000 de exemplare.

Incepand cu luna septembrie a anului 2001, 3rei Sud Est devin propriii lor producatori, deschizandu-si casa de discuri Music&Music. Primul produs creat pe noua casa de discuri a fost compilatia "Starurile dance va colinda".

Intre 8 mai si 14 iunie 2002 trupa a participat la megaturneul antidrog "Toti te plac asa cum esti. Nu lasa drogurile sa te schimbe", impreuna cu Animal X si Cristiana Raduta. O alta realizare a trupei in 2002 este albumul intitulat "TOP" - in primele zile de la aparitia acestuia pe piata au fost vandute peste 26000 de casete. Cea de-a zecea creatie discografica baietilor cuprinde cinci piese noi si doua versiuni extinse.

Niciun comentariu: